Столичният общински съвет (СОС) прие доклад относно проект на Наредба за

...
Столичният общински съвет (СОС) прие доклад относно проект на Наредба за
Коментари Харесай

Нова наредба ще регулира транспортното обслужване в София

Столичният общински съвет (СОС) прие доклад по отношение на план на Наредба за изследване, разбор и симулация на транспортното обслужване в Столична община, импортиран от Дончо Барбалов, арх. Здравко Здравков, Зафир Зарков, Борис Петров, Ивайло Петков, Лорита Радева и Симеон Колев.

Общинският консултант Борис Милчев изясни, че ще поддържа наредбата, само че добави, че има капацитет за неустойчивост.

Арх. Здравко Здравков благодари за изразената поддръжка за този документ и уточни, че наредбата слага една добра основа, както и че когато има и рекомендации, това бива в допълнение обсъждано.

Борис Бонев също съобщи, че ще поддържа наредбата, която съгласно него трябваше от дълго време да се случи, като добави, че в първичния тип на наредбата не е ставало ясно кой и при какви условия може да бъде санкциониран, само че са били направени нужните промени по нея от страна на вносителите.

„ Надявам се, че сме обезпечили една добре настояща система, която ще обезпечи успокоение в нашия град “, сподели още той.

Наредбата за изследване, разбор и симулация на транспортното обслужване в Столична община беше призната с 50 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и един „ въздържал се “.

Приемането на този нормативен документ се постанова поради нарасналата капиталова интензивност в столицата, която е с най-голяма територия и население в България, както и забележителната степен на моторизация в града. Необходимо е в допълнение контролиране и застраховане на транспортните връзки и опцията за паркиране. С приемането на препоръчаната от заместник-кмета Дончо Барбалов, основния проектант Здравко Здравков и съветника Зафир Зарков разпоредба дефинира въздействието на капиталовото желание върху транспортното натоварване и изискванията за паркиране в зоната му на влияние.

Нарбата планува основаването и поддържането на Единен базов транспортен модел на Столичната община, въз основа на който ще се правят симулациите и ще се обезпечават нужните равнища на транспортно обслужване, като главните цели на документа са доказване на транспортно-комуникационното застраховане на територията, въздействието на спомагателното натоварване на уличната мрежа и градската среда, обезпечаване на опция за положително равнище на транспортно обслужване на жителите на столицата и гарантиране на техния витален стандарт и минимизиране и елиминиране на отрицателните въздействия върху околната среда и хората.

Текстовете от Наредбата ще се ползват при одобрение на подробни устройствени проекти, предвиждащи строителство на публични здания с разгъната застроена повърхност над 20 000 m и/или височина над 50 м, увеличение на разгънатата застроена повърхност по отношение на подробния организационен проект с повече от 20% в процеса на издаване на виза за планиране, капиталови планове на нови обекти с нужни или планувани повече от 200 места за паркиране и гариране и при смяна на капиталовите планове след издаване на позволение за градеж, както и при надстрояване, продължение и смяна на предназначението на обектите, когато същите водят до повече от 200 места за паркиране и гариране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР